Zeleni krov

ZinCo sustavi za ekstenzivni i intenzivni zeleni krov

ZinCo je vodeća tvrtka u razvoju sustava zaštite od pada na krovovima koji ne zahtijevaju probijanje krovne hidro izolacijske membrane kao i rješenja za kombiniranje solarnih postrojenja sa zelenim krovovima. Projektiranje sustava usmjereno je na upravljanje oborinskim vodama i suzbijanje učinaka „Urban Heat Island-a“.

Kod dizajna i ugradnje zelenog krova bitno je pripremiti plodnu podlogu koja je optimalna za rast biljaka koje se sade. Najbitniji faktor za izradu zelenog krova je imitirati  dubinski sloj zemlje koji je od velike važnosti za rast bilja.

Svaki sloj ZinCo nadogradnje zelenog krova zamišljen je da preuzme sve bitne funkcije tla koje nedostaju. Zajamčena je trajna pokrivenost biljkama.

Osnovni tipovi zelenog krova

Ekstenzivni zeleni krov

Pročitaj više…

Intenzivni zeleni krov

Pročitaj više…

Zašto zeleni krov?

Omogućuje upravljanje kišnicom

Ovisno o vrsti i dizajnu zelenog krova, neposredno otjecanje vode može se smanjiti za čak 50-90%, čime se znatno smanjuju stope protoka odvodnje, tj. Smanjuje se opterećenost sustava odvodnje. To omogućuje smanjenje kapaciteta za upravljanje kišnicom čime se znatno smanjuju neki troškovi izgradnje.

Poboljšava mikroklimu

Zeleni krovovi hlade i vlaže okolni zrak. Na taj način stvaraju povoljnu mikroklimu u svom neposrednom okruženju i pridonose poboljšanju mikroklime u urbanim središtima. Koordinirani urbani razvoj zelenih krovova može značajno smanjiti takozvani „Heat Island“ učinak.

Veže prašinu i toksične čestice iz zraka

Zelena krovna vegetacija pomaže u filtriranju čestica prašine i smoga. Nitrati i ostale štetne tvari biljke apsorbiraju iz zraka i kiše i vežu ih u supstrat.

Poboljšava zaštitu od buke

Zasađene površine prirodni su zvučni izolatori i apsorbiraju više zvuka nego tvrde površine. Zeleni krovovi reduciraju reflektirajući zvuk do 3 dB i poboljšavaju zvučnu izolaciju do 8 dB. Ovo svojstvo je vrlo učinkovito za zgrade u blizini zračnih luka, bučnih noćnih klubova i tvornica.

Pruža prirodna bioraznolika staništa

Uređeni zeleni krovovi nadoknađuju zelene površine koje su izgubljene razvojem grada. Oni pružaju prirodna staništa za divlje životinje i vraćaju prirodu u gradove.

Podržava recikliranje

Zeleni krovovi uvelike koriste reciklirane proizvode te proizvode koji se mogu reciklirati, čime se štede vrijedni resursi. U proizvodnji drenažnih elemenata koristi se guma, polietilen i ekpandirana polistirenska kruta pjena. Mono glineni materijali Zincolit® i humus osnova su za proizvodnju ZinCo zemlje za krovne vrtove. Najvažniji kriterij je kvaliteta proizvoda, koja je testirana od strane priznatih instituta i istraživačkih tijela.